Thursday 16 March 2023

E-ITSPEA 6: Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

WIPO intellektuaalomandimudeli komponendid

Selle nädala blogipostitus on pühendatud WIPO intellektuaalomandimudeli komponendile ja nende aktuaalsusele.

Intellektuaalomand on viimastel aastakümnetel muutunud üha olulisemaks, kuna üha enam ettevõtteid tugineb oma ärimudelitel ja teadmistel -> sellega seoses on ka intellektuaalomandi kaitse ja haldamise tähtsus kasvanud ning selleks olidgi loodud erinevad intellektuaalomandi mudelid, nagu:

  • patent 
  • autoriõigus
  • kaubamärk
  • litsents
millest igaüks on mõeldud erinevate õiguste ja kaitse tagamiseks. 

IMHO: Kõige toimiv intellektuaalomand

Käesoleval ajal pean ma kõige paremini toimivaks intellektuaalomandi mudeliks patente. Patendid on mõeldud uute ideede ja leiutiste kaitseks, mis on ettevõtete jaoks olulised nende konkurentsieelise saavutamiseks turul. Patenteeritud leiutised võimaldavad ettevõtetel saada oma konkurentidest eristuvaks ja kaitsta oma tooteid või teenuseid. 

Patendi kehtivusaeg on piiratud, mis julgustab ettevõtteid pidevalt uuendusi looma ja konkurentsis püsima. 

IMHO: Mitte nii hästi toimiv intellektuaalomand

Selles osas, pean vajalikuks autoriõiguste mudeli põhjalikumat muutmist. Reeglina, on autoriõigused mõeldud kunstiteoste ja loomingulise sisuga tööde kaitseks. Kuid tänapäeva maailmas on autoriõiguste kaitse muutunud liiga jäigaks ja ebatõhusaks. Näiteks võib täheldada, et autoriõiguste kaitse on liiga pikaajaline ja piirab teiste autorite loomingulisi võimalusi. Samuti on autoriõiguste kaitse muutunud liiga kalliks ja keeruliseks, mis omakorda takistab uute loovate ideede levikut. 

Seetõttu peaks autoriõiguste mudel põhjalikumalt läbi vaatama, et see vastaks paremini tänapäeva digitaalmaailma vajadusteleNäiteks võiks kaaluda autoriõiguste kaitse tähtaja lühendamist ja autoriõiguste kaitse kulude vähendamist. Samuti võiks kaaluda uute võimaluste loomist, mis võimaldaksid autoritel paremini oma loomingut jagada ja laiemale publikule kättesaadavaks teha. 


Kokkuvõtteks, intellektuaalomandi kaitse ja haldamise tähtsus on kasvanud, kuna ettevõtted tuginevad üha enam oma ärimudelitele ja teadmistele. Intellektuaalomandi mudelitest pean patente praegu kõige paremini toimivaks, kuna need kaitsevad uusi ideid ja leiutisi ning võimaldavad ettevõtetel saada konkurentsieelist turul. Samas vajab autoriõiguste mudel põhjalikumat läbiva

No comments:

Post a Comment