Friday 24 March 2023

E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus


Selle nädala blogipostituse teemaks on arvutid ja paragrahvid II: litsentsid ja autoriõigus.

Litsentsid on õigusdokumendid, mis määravad kindlaks, millised õigused ja piirangud kehtivad teatud tarkvara kasutamisel, levitamisel ja muutmisel. 

Naatan Nohiku tarkvaraprojektil on valida kolme litsentsi vahel: 

  • ärivaraline litsents (EULA)
  • GNU GPL
  • BSD litsents

Ärivaraline litsents (EULA; suletud lähtekood) 

EULA on tavaline litsents, mida kasutavad paljud tarkvaraarendajad. Selle litsentsi all töötatud tarkvara lähtekood on suletud, mida tähendab, et seda ei saa vaadata ega muuta. EULA annab tarkvara arendajale suure kontrolli ja autoriõigused tarkvara kasutamise, kopeerimise ja levitamise suhtes. 

Eelised: 

  • Intellektuaalomandi õiguste kaitse: EULA litsents tagab, et tarkvara looja saab oma intellektuaalomandi õigusi kaitsta ja säilitada. 
  • Turvalisus: EULA litsents võib aidata tarkvara arendajatel kontrollida tarkvara kasutamist ja tagada selle turvalisuse. 
  • Kohandamine: EULA litsents võib lubada tarkvara arendajatel lubada oma tarkvara kohandamist ja muutmist, kui kasutaja nõustub tingimustega.

Puudused: 

  • EULA litsentsiga kaetud tarkvara kasutamiseks ja levitamiseks on vaja nõustuda litsentsi tingimustega, mis võivad olla piirangud tarkvara kasutamisel. 
  • Tarkvara kättesaadavuse piiramine: EULA litsents võib piirata tarkvara kättesaadavust, kuna see ei võimalda tarkvara jagamist või edasimüüki ilma litsentsi omaniku nõusolekuta.
  • Piiratud koostöö: EULA litsents võib piirata tarkvara arendamise koostööd, kuna litsentsi tingimused võivad tähendada, et tarkvara muutmiseks on vaja litsentsi omaniku nõusolekut.

Millal eelistada: 

EULA litsentsi võib eelistada olukordades, kus tarkvara arendajad soovivad kaitsta oma intellektuaalomandi õigusi ja kontrollida tarkvara kasutamist ning levitamist. Samuti võib EULA litsents olla kasulik, kui tarkvara on spetsiaalselt loodud ärilistel eesmärkidel ja arendajad soovivad takistada tarkvara edasimüüki või kopeerimist ilma nende nõusolekuta. EULA litsentsi võib eelistada ka olukordades, kus tarkvara arendajad soovivad tagada tarkvara turvalisuse või kui tarkvara sisaldab kaubanduslikult konfidentsiaalset teavet.

GNU GPL (tugev copyleft)


GNU GPL on vaba tarkvara litsents, mille eesmärk on tagada, et tarkvara jääb alati vabaks ja kõigile kättesaadavaks. GPL nõuab, et tarkvara lähtekood oleks kättesaadav kõigile, kes seda soovivad, ning et igaüks võib muuta ja levitada tarkvara tingimusel, et tema muudatused on ka avalikustatud. See on tugev copyleft litsents, mis tagab, et kõik, kes kasutavad GPL-litsentseeritud tarkvara, peavad seda hoidma vaba ja samasuguse litsentsi all. 

Eelised: 

  • Vabavaraliste projektide kaitsmine: GPL tagab, et tarkvara jääb vabavaraliseks ja et seda saab alati kasutada, kohandada ja levitada vastavalt vabavaralise tarkvara põhimõtetele. 
  • Kogukonna kaasamine: GPL tingimused nõuavad, et kõik muudatused ja täiendused tarkvarale oleksid kättesaadavad kogukonnale, et nad saaksid neid kasutada ja edasi arendada. 
  • Täienduste tagastamine algallikale: Kui keegi teeb GPL-iga kaetud tarkvarale täiendusi ja levitab neid, peab ta need täiendused tagasi saatma algallikale ja levitama neid ka GPL tingimustega.

Puudused: 

  • Range kohustus: GPL litsentsiga kaetud tarkvara kasutamiseks ja levitamiseks on vaja järgida GPL litsentsi tingimusi, mis võivad olla teistest litsentsidest rangemad. 
  • Ärikasutuse takistamine: GPL litsents võib takistada tarkvara kasutamist ärikasumite teenimiseks, kuna see nõuab, et ka edasimüük oleks GPL tingimustega kaetud. 
  • Piiratud turuosa: Kuna GPL litsentsiga tarkvara allikakood peab olema kättesaadav kõigile, võib see piirata arendajate huvi, kes soovivad oma tarkvara koodi kaitsta.

Millal eelistada: 

GNU GPL litsentsi võib eelistada olukordades, kus projekt vajab tugevat kogukonna kaasamist ja kaitset vabavaralise tarkvara põhimõtetele. Samuti võib GPL litsentsi eelistada siis, kui soovitakse vältida, et tarkvara muudetakse suletud lähtekoodiga ja sellest saab ärikasumite teenimise objekt. Samuti võib GPL litsents olla kasulik, kui soovitakse luua tarkvara, mis on koostatud vabavaraliste komponentidega.

BSD litsents (ilma copyleftita)


BSD litsents on permissiivne vabavaraline litsents, mis annab kasutajatele suure vabaduse tarkvara kasutamisel, levitamisel ja modifitseerimisel. BSD litsentsiga tarkvara võib kasutada nii kommerts- kui ka mittetulunduslikel eesmärkidel. 

Eelised: 

  • Vabadus: BSD litsents annab kasutajatele suure vabaduse tarkvara kasutamisel, levitamisel ja modifitseerimisel. 
  • Piiranguteta kasutus: BSD litsentsiga tarkvara kasutamisel pole peaaegu ühtegi piirangut, nii et seda võib kasutada erinevate projektide jaoks ilma suurte piiranguteta.
  • Kaubamärgi kasutamise lubamine: BSD litsentsiga tarkvara võib kasutada kaubamärgi koos oma tootega, ilma et peaksite selle jaoks litsentsi omaniku nõusolekut taotlema.
  • Tuntuse tõstmine: BSD litsentsiga tarkvara levitamisel saab oma tarkvara nähtavuse suurendada, kuna teistel arendajatel on võimalus seda kasutada ja levitada. 

Puudused: 

  • Puuduv copyleft kaitse: BSD litsentsi puudumine tähendab, et muudetud tarkvara ei pea enam sama litsentsi all levitama, mis võib tekitada olukordi, kus koodi kaubandusliku kasutamise korral ei oleks arendajate kaastöö saanud õiglase hüvitisena tagasi.
  • Konkurentsi võimalikkus: BSD litsentsiga tarkvara levitamisel ei ole tagatud, et kõik edasiarendajad annavad oma panuse tagasi ka algsele projektile, mille tulemusel võib kaasneda konkurentsi võimalus. 
  • Intellektuaalomandi õiguste risk: BSD litsentsiga tarkvara võib tõsta intellektuaalomandi õiguste riski, kuna arendajad ei nõua tagasiandmist nende kaastööle. 

Millal eelistada: 

BSD litsentsi võib eelistada olukordades, kus tarkvara arendajad soovivad oma koodi vabalt kasutada ja levitada, ilma et kasutajad oleksid kohustatud levitama samal viisil litsentseeritud muudatusi. Samuti võib BSD litsents olla kasulik, kui tarkvara on mõeldud erinevate projektide jaoks, kus arendajad soovivad oma koodi vabalt kasutada ja kohandada ilma suurte piiranguteta. BSD litsentsiga tarkvara võib olla sobiv ka juhul, kui arendajad soovivad anda oma panuse teiste projektide loomisse ja ka teiste arendajate poolt loodud projektide kasut.


No comments:

Post a Comment