Wednesday 12 April 2023

E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

Eben Mogleni 1999. aasta artikkel "Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright" on mõtlemapanev ja innustav lugemine, mis ennustas vaba tarkvara liikumise tulevikku ja võimalikke muutusi autoriõiguses. 

Artiklis väidab Moglen, et vaba tarkvara liikumine muudab fundamentaalselt autoriõiguse rolli tehnoloogia ajaloos. Ta ennustab, et kui vaba tarkvara liikumine jätkub, kaob autoriõiguse traditsiooniline roll tehnoloogia valitsejana. 

Moglen kirjeldab, kuidas vaba tarkvara loomine on võimalik ainult tänu autoriõiguse alusel lubatud ühiskondlikule jaotamisele. Ta väidab, et kui vaba tarkvara liikumine jõuab oma loomuliku kulminatsioonini, siis kaob ka autoriõigus ja tekib uus kultuur, kus intellektuaalne omand ei ole enam üksikisiku või ettevõtte pärusmaa. 

Tänapäeval on vaba tarkvara liikumine tohutult kasvanud ja mõjutanud tehnoloogia arengut suurel määral. Paljud suured ettevõtted, sealhulgas Google, Facebook ja Microsoft, kasutavad vaba tarkvara projekte oma toodete arendamisel. Samuti on vaba tarkvara muutunud üha populaarsemaks tavaliste inimeste seas, kes kasutavad näiteks Linuxi operatsioonisüsteemi, Apache veebiserverit ja paljusid teisi vaba tarkvara projekte. 

Kuigi autoriõigus ise ei ole kuhugi kadunud ja paljud riigid on tegelikult karmistanud autoriõigusseadusi, on Mogleni ennustused osaliselt täppi läinud. Vaba tarkvara liikumine on küll mõjutanud autoriõiguse rolli tehnoloogia valitsejana, kuid autoriõigus on endiselt oluline ja kaitstud õigus. Tegelikkuses on vaba tarkvara liikumine olnud pigem autoriõiguse alternatiiviks kui selle hävitamiseks. 

Kokkuvõttes võib öelda, et Eben Mogleni artikkel oli oma ajastule ette rutates ning julgustas inimesi mõtlema suurelt ja avatult tarkvara tulevikule. Tänapäeval on vaba tarkvara liikumine muutunud oluliseks ja positiivseks jõuks tehnoloogia arengus, kuid autoriõigus on siiski jäänud oluliseks ja kaitstud õiguseks.

No comments:

Post a Comment