Thursday 20 April 2023

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid

Tarkvara arendus- ja ärimudelite kasutamine on tänapäeva digitaalses maailmas ülioluline ja sellestki tuleb selle nädala blogipostitus.

Üks näide edukast tarkvara arendus- ja ärimudelist on Agile arendus- ja Lean Startup ärimudel. Nende kahe mudeli kombinatsiooni kasutatakse paljudes tarkvaraarendusprojektides ja on aidanud paljudel ettevõtetel oma ideid kiiremini turule tuua ning vähendada riske ja kulutusi. Üks edukas näide Agile arendus- ja Lean Startup ärimudeli kasutamisest on Dropboxi edulugu. 

Natuke Dropboxist

Dropbox on pilveteenuste pakkuja, mis võimaldab kasutajatel oma faile ja dokumente pilves hoida ja neile juurde pääseda igast seadmest. Ettevõtte asutasid Drew Houston ja Arash Ferdowsi 2007. aastal ning täna on Dropboxil üle 600 miljoni kasutaja üle maailma. Dropboxi edu võti seisneb nende tarkvara arendus- ja ärimudelis. Ettevõte kasutas Agile arendusmeetodit, mis võimaldas neil kiiresti prototüüpe luua ja nendega kasutajate tagasisidet saada. Samuti kasutas Dropbox Lean Startup ärimudelit, mille kohaselt testiti ideid ja hinnati nende elujõulisust võimalikult väikeste kulutustega enne suurema investeeringu tegemist. 

Dropboxi loojad alustasid oma äriidee testimist sellega, et panid üles ühe video, milles demonstreerisid oma ideed, ja jagasid selle oma sõpradele. Video levis kiiresti ja tulemusena registreerisid üle 75 000 inimese end Dropboxi kasutajaks, ilma et ettevõte oleks kulutanud ühegi reklaami peale sentigi. Seejärel investeerisid nad oma esimesed rahalised vahendid selle idee edasiarendamiseks, et pakkuda kvaliteetset teenust, mida inimesed vajavad. 

Dropboxi edulugu on inspireeriv näide, kuidas Agile arendus- ja Lean Startup ärimudelit edukalt kasutades saab luua populaarse ja kasumliku tarkvaratootega ettevõtte, isegi kui idee alguses võib tunduda väga riskantne ja kahtlane

Kokkuvõtvalt võib öelda, et tarkvara arendus- ja ärimudelite kasutamine on väga oluline igasuguse tarkvaraarendusprojekti edukaks elluviimiseks. Kui kasutada Agile arendusmeetodit ja Lean Startup ärimudelit, on võimalik oma ideid kiiresti testida ja valida parim suund ettevõtte kasvatamiseks, minimeerides samal ajal riske ja kulutusi.

No comments:

Post a Comment