Thursday 27 April 2023

E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Selle nädala teemaks on "Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus" ja selleks tulebki selle nädala postitus.

Veebilehe kasutatavus on laialdaselt arutatud teema veebiarendajate ja disainerite seas. 

Üks peamisi eesmärke on tagada kasutajatele mugav ja lihtne kasutajaliides, mis võimaldab neil veebis kergesti navigeerida ning leida vajalikku teavet. Selleks kasutatakse erinevaid meetodeid ja kriteeriume, mida saab rakendada veebilehtede arendamisel. 

Üks kõige levinumaid meetodeid veebilehe kasutatavuse tagamiseks on Jakob Nielseni poolt välja töötatud kasutatavuse komponendid, mis hõlmavad erinevaid aspekte, nagu näiteks:

  • kasutajaliidese disain
  • navigeerimine
  • lehe laadimiskiirus 
  • sisu kättesaadavus. 
Kõik need elemendid mõjutavad otseselt kasutajakogemust ja seega ka veebilehe edukust

Positiivne näide Google'i otsingumootorist rõhutab lihtsa ja selge kasutajaliidese tähtsust. Google'i otsingumootor on disainitud selliselt, et kasutajad saavad kiiresti leida otsitava teabe. Otsingutulemused on kergesti loetavad, lingid on selgelt eristatavad ja veebilehe laadimiskiirus on kiire. Samuti on Google'i otsingumootor optimeeritud erinevatele seadmetele, et kasutajad saaksid seda kasutada nii arvutis kui ka nutitelefonis. 

Negatiivne näide British Airways'i veebilehest rõhutab aga, kuidas keeruline ja raskesti navigeeritav veebileht võib põhjustada kasutajate rahulolematust ja vähendada veebilehe efektiivsust. British Airways'i veebileht on disainitud nii, et kasutajad peavad mitmeid samme läbima, et broneerida lendu või vaadata oma lendude infot. Veebileht ei ole ka piisavalt selge, kuna kasutajad ei pruugi leida vajalikku teavet, näiteks pagasireeglite kohta. Veebilehe disain ei ole ka optimeeritud erinevatele seadmetele, mis võib põhjustada aeglase laadimiskiiruse. 

Lisaks Jakob Nielseni kasutatavuse komponentidele on olemas ka teisi kasutatavuse kriteeriume, mida saab kasutada veebilehtede hindamisel. Näiteks on oluline, et veebileht oleks kergesti leitav otsingumootorites ja et veebileht oleks turvaline, kuna turvalisus on kasutajate jaoks ülioluline. Samuti on tähtis, et veebileht oleks kättesaadav ka inimestele, kes kasutavad abivahendeid, nagu ekraanilugerid või hiire asendajad. 

Lõppkokkuvõttes on kasutatavus veebilehe edukuse seisukohalt kriitilise tähtsusega. Positiivne kasutajakogemus võib aidata luua lojaalse kasutajaskonna ja suurendada müüki. Negatiivne kasutajakogemus võib aga põhjustada kasutajate kaotust ja halvendada veebilehe mainet.

No comments:

Post a Comment