Wednesday 5 April 2023

E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus

Mõtleme hetkeks IT-maailmast ja selle juhtidest...

Kui rääkida juhtimisstiilidest, siis IT-juhtide hulgas võib täheldada erinevaid lähenemisviise. Ühe lähenemisena võime kasutada Golemani juhtimisstiili raamistikku, mis jagab juhid nelja kategooriasse: 

  • juht
  • suhtleja
  • treener
  • demokraat
Vaatame kaht tuntud IT-juhti, kes esindavad erinevaid juhitüüpe vastavalt sellele raamistikule. 

  • Juht: Mark Zuckerberg (Facebook) 
Mark Zuckerberg on tuntud IT-juht, kes esindab juhi tüüpi juhtimisstiili. Ta on tugev liider, kes võtab vastutuse otsuste langetamisel ja ootab alluvatelt jõulist täitmist. Zuckerberg on tuntud oma visioonikuse poolest ning ta on juhtinud Facebooki kiiret kasvu ja laienemist üle kogu maailma. Ta on võtnud olulisi otsuseid, nagu näiteks Instagrami ja WhatsAppi omandamine, mis on aidanud Facebookil laieneda ja konkurentsis püsida. Ta on teinud mitmeid julgeid otsuseid, ilma suurema konsensuse või kaasamiseta. 

  • Treener: Satya Nadella (Microsoft) 
Satya Nadella on Microsofti tegevjuht, kes esindab treeneri tüüpi juhtimisstiili. Nadella on tuntud oma kaasava ja toetava juhtimisstiili poolest. Ta on pühendunud meeskonnatööle ja koostööle ning julgustab oma meeskonda ideid jagama ja kaasatust suurendama. Ta on panustanud töökultuuri parandamisse Microsoftis, toetades innovatsiooni, mitmekesisust ja kaasatust. Ta on tuntud ka oma empaatia ja kuulamisoskuste poolest, mis aitavad tal suhelda erinevate huvigruppidega ja saavutada meeskonna ühtsustunnet. 


Need kaks näidet illustreerivad erinevaid juhtimisstiile IT-juhtide seas. Samas tuleb märkida, et juhtimisstiilid võivad olla erinevad sõltuvalt olukorrast ja kontekstist ning edukas juhtimine nõuab tihti mitmekülgset lähenemist erinevatele olukordadele ja inimestele. On oluline mõista, et erinevad juhtimisstiilid võivad olla edukad erinevates olukordades ja organisatsioonides ning valik sõltub sageli organisatsiooni kultuurist, eesmärkidest ja väärtustest. Oluline on leida sobiv juhtimisstiil vastavalt konkreetsele olukorrale, et saavutada edu ja tõhusus organisatsioonis.

No comments:

Post a Comment